Hoe kun je mentaal sterker worden

Je mentale gezondheid is ontzettend belangrijk en er zijn een aantal dingen die je kunt doen om mentaal sterker te worden. Het is namelijk belangrijk dat je positief in het leven staat en blij bent met de dingen die je doet en wie je bent. 

Heb je moeite met zulke punten, dan is dat niet erg. Iedereen worstelt wel eens met problemen van onzekerheid. Het is belangrijk hoe je hiermee omgaat en hoe je het sterker maakt. In dit artikel bekijken we diverse basistips hoe jij mentaal sterker kan worden, zonder hulp nodig te helpen. 

Hoe kun je mentaal sterker worden?

Mentaal sterker worden

Wees positief

Positief denken zorgt namelijk voor zelfvertrouwen. Geloof in jezelf en dan kun je als mens zijnde veel meer bereiken. Mocht je een doel net niet halen kun je boos zijn om het feit dat je net te kort kwam of juist positief om de handelingen die wel zijn gelukt, maar dat je ziet dat er nog altijd ruimte is voor verbetering. Bij het volgende doel zul je dit meenemen en ga je weer positief verder met het leven. 

Angst onder ogen zien

Een andere manier om mentaal sterk te worden is door je angsten onder ogen te zien. Het is niet nodig om alle angsten te overwinnen, dat is ook niet goed, maar je kunt je angst wel accepteren. 

Ben je bang voor hoogtes, dan is het niet verstandig om iets met hoogtes te gaan doen, maar je ze wel accepteren zodat je niet direct zenuwachtig wordt, als hoogtes dichterbij komen. Je wordt hierdoor een stuk kalmer en weet je lichaam beter te beheersen. Doorgaans kunnen mensen hierdoor een keuze eenvoudiger te overwegen om eens een keuze te wagen om de angst op te zoeken en erover heen te komen. 

Je kunt het zien als een probleem, maar je kunt problemen beter omzetten tot een uitdaging. Dit geldt niet alleen bij angsten, maar ook in het algemeen. 

Accepteer fouten 

Mocht je een fout maken, dan is dit niet erg. Je kunt fouten het beste accepteren en direct de confrontatie aan gaan.  Doorgaans leren mensen van het maken van fouten en zul je ook sterker gaan voelen. 

Speel ook niet de rol van een slachtoffer, mocht er iets fout gaan. Het is in sommige gevallen zeer comfortabel en de schuld geven aan anderen. Hierdoor creëer je passief actief gedrag en dit blokt een positieve mentale groei. 

Bekijk iedere situatie vanuit meerdere perspectieven en wat zou jezelf nou beter hebben gedaan. Als zo een situatie nogmaals voorkomt kun je hier makkelijker op anticiperen en negatieve invloeden weerkaatsen. 

Verantwoordelijkheid nemen

Neem de regie in eigen handen en leef een leven waar jezelf trots op bent. Doe activiteiten die jij leuk vind, stel jouw grenzen aan anderen en leef bewust voor een sterker fundament. 

Neem verantwoordelijkheden die passen bij jezelf en laat het los als je denkt dat het te veel negativiteit opbrengt. Door goed te communiceren met je naasten of collega’s kun je doorgaans veel problemen oplossen, door deze problemen te voorkomen. 

Zorg daarnaast ook voor een goed dagelijkse leven. Lees hier meer over het creëren van een gezonde levensstijl

Door verantwoordelijkheid te nemen in jouw eigen leven, kun je ook je eigen leven lijden. Zodoende zul je ook gaan merken dat je keuzes gaat maken die dicht bij jouw principes (normen en waarden) liggen en minder snel laat beïnvloeden door derden. Dit geeft een zeer sterk mentaal gevoel en zo creëer je meer vertrouwen in je eigenwaarde. 

Flexibel zijn

Om mentaal sterk te zijn, dien je ook veranderingen te accepteren en door te gaan. Het kan zijn dat een activiteit, opdracht, last minute dingen op je pad terecht komen. Dan moet je even schuiven in je dagelijkse patroon en dan moet je het even afhandelen. 

Flexibel sterk zijn zorgt dat je kunt aanpassen aan het leven en kun je aanpassen aan situaties indien nodig. Soms moet je jezelf even opzij zetten om andere te helpen. Hierdoor leer je wel veerkracht en kun je doorgaans sneller weer terugkomen bij jezelf. Terug op je benen komen te staan na een vervelende situatie zorgt voor een boost aan zelfvertrouwen.

Het is ook om op je werkplek je zegje te kunnen doen. Benieuwd naar arbeidsrechten op je werk? Lees hier meer.

Verleden is het verleden

Wanneer je een heftig verleden hebt gehad is het accepteren hiervan zeer moeilijk, maar je kunt het ook zien als een les. Zet het om in positiviteit en verlaat alle dingen waar jezelf niet meer goed bij voelt. 

Bij het accepteren laat je even alles vallen en ga je relativeren aan welke mensen en activiteiten je positiviteit uithaalt. Mocht dit niet het geval zijn, dan raden we je sterk aan om het lijntje direct af te breken. Hierdoor creëer je meer bewustheid van negatieve invloeden. 

Zet alles op een rijtje

De tip van Lifestyle Guide is om eens alleen op vakantie te gaan of een activiteit te doen. Het is een zeer ideaal moment om zo je gedachtes op een rijtje te zetten. Zorg voor geen afleidingen, maar ben vooral bezig met jezelf. 

Je zult hier een stuk rustiger van worden, maar ook een stuk krachtiger. Je bepaalt op dat moment alles wat jezelf wilt. Van een boswandeling maken tot het bepalen wanneer en wat je eet. 

Dit helpt ook bij het hebben van problemen. Ze zijn van jou en in eerste instantie ook van jou. Probeer het zelf op te lossen op korte termijn, maar praat er wel over met je naasten voor advies of alleen om je hart te luchten. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens