Vintage design

Vintage is een open en pretentieloze interieurstijl. Vintage legt de nadruk op het hergebruiken of doen herleven van oude meubels, kleuren en ontwerpen. Vintage verwijst eigenlijk naar alles wat ‘oud’ is en nostalgie oproept en wordt daarom vaak vergeleken met de retro stijl. Een vintage interieur bestaat dan ook uit diverse elementen uit de fifties, sixties en seventies. Aangevuld met cosy meubeltjes en vintage kleuren.

Vintage design

Vintage design begint bij de juiste kleuren

Vintage kleuren zijn extraverte kleuren die afstammen van vlak na de oorlog. In de fifties werd voornamelijk de nadruk gelegd op hout en groen. 10 jaar later in de sixties werden deze kleuren ingeruild voor passtilkleuren in combinatie met felle accentkleuren. De seventies stonden dan weer bekend om het retrobehangpapier.

Dit zijn de echte vintage kleuren op een rijtje:

 • grauwgeel
 • loodgrijs
 • flamboyant oranje
 • olijfgroen
 • authentieke blauwtinten
 • passtiltinten

Hoewel deze kleuren het basispalet voor een geslaagd vintage interieur vormen, gebruik je ze het beste als accentkleur. Als basiskleur ga je beter voor een witachtige of bruine kleur met daarbij een opvallend vintage accentkleurtje. Felle kleuren zijn zeker toegestaan en niet over the top in een vintage interieur.

Vintage meubeltjes

Bij vintage meubels stellen we ons vaak oude buffetkasten voor, drie potige tafeltjes en booglampen. En dat klopt ook. Meer vintage kun je het niet krijgen.

Toch loont het de moeite om eens marktjes af te schuimen naar een uniek pronkstuk. Dat ene stuk dat je interieur laat samensmelten tot een geheel. Als je dat niet graag doet, kun je ook terecht in speciaalzaken en bij handelaars in brocante.

Vintage meubels hebben een geschiedenis. Door unieke stukken zelf te zoeken, creëer je in feite een geschiedenis in je interieur. Plaats je erfstukken dus niet op zolder maar geef ze een tweede leven in je eigen interieur!

Hout is vintage

Hout is zeker vintage. In veel vintage interieurs is hout een belangrijke hoofdrolspeler. Meestal zijn de meubels en andere accessoires hieruit gemaakt. Dit komt omdat na de Tweede Wereldoorlog metaal schaars was. Hierdoor was hout veel populairder, maar ook goedkoper. Een houten meubel met verweerde look getuigt dan ook van karakter en is de perfecte eyecatcher voor je interieur.

Voor je vloer zijn er naast een mooi houten parket nog andere opties. Bij vintage past een knappe gietvloer of een natuurstenen tegel evengoed.

Doe het niet te gek

Overdaad schaadt, ook bij vintage. Ga dus niet te ver want je zal al snel de stempel ‘ouderwets’ of ‘kitscherig’ meekrijgen. Zoek dus een ideale mix en match. Laat je keuken bijvoorbeeld met rust. Kies voor die prachtige moderne keuken, maar voeg er leuke retro barkrukken aan toe. Behang je woonkamer niet volledig in retro/vintage behang, maar kies voor een accentmuur. Een evenwicht vinden bij vintage is van cruciaal belang. Want de grens tussen de ‘wauw’-factor en kitsch is dun.

Handige tips voor een gezellig vintage interieur:

 • Vintage design is open en pretentieloos. Vintage hoeft niet duur te zijn en houdt van hergebruik.
 • Vintage en retro elementen gaan hand in hand.
 • Hout speelt een hoofdrol bij vintage meubels.
 • Felle kleuren kunnen perfect, maar gebruik ze dan als accentkleuren.
 • De vintage kleuren bij uitstek zijn: grauwgeel, loodgrijs, flamboyant oranje, olijfgroen, authentieke blauwtinten en pasteltinten. De opvallende kleuren gebruik je dus best als accentkleuren
 • Kies als basiskleur voor een neutrale kleur zoals wit of bruin
 • Retrobehang is perfect combineerbaar met vintage kleuren.
 • Laat je geometrische en bloemmotieven van je retrobehang terugkomen in de rest van je interieur.
 • Kies voor meubeltjes uit de jaren 50 tot 70 voor je vintage interieur.
 • Vermijd overdaad bij vintage design want overdaad leidt tot kitsch. Tenzij je daar een fan van bent natuurlijk.


 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens