Waarom moet je op vakantie gaan?

Er zijn diverse redenen waarom vakantie juist zeer positief is om te doen. Het zijn vaak de elementen die het geld moeten verbloemen. Doorgaans komen mensen een stuk frisser, ontspannen en positiever terug van een vakantie. 

In het artikel geven we een aantal redenen weer waarom op vakantie gaan zeer goed is voor je lichaam en je geest. 

Waarom moet je op vakantie gaan?

Het krijgen van rust

Wanneer je op vakantie gaat, ben je even weg van je normale leven van verplichtingen, afspraken, werkzaamheden etc. Je hoeft even nergens aan te denken en je stressgehalte daalt enorm. Je hoeft niet perse een wekker te zetten, hebt geen last van vervelende vragen op werk of een deadline en kunt even vrij zijn van alles.

Je kunt in plaats van collega’s genieten van de fluitende vogels, heerlijke natuur, in alle rust de krant lezen of heerlijk lang verhalen vertellen onder het genot van een heerlijke glas wijn.

Meer buiten dan binnen

Je zult merken dat wanneer je op vakantie gaat je voornamelijk buiten actief bent in plaats van binnen. Op een doorsnee werkdag zitten de meeste mensen 8 uur lang binnen en ben je door de dag heen nauwelijks buiten. 

Op vakantie is juist het tegenovergestelde en kun je lekker genieten op het strand, wandelen door een mooie stad of juist door een schitterend natuurlandschap of een hele mooie avontuur maken door gebergte en sneeuwvlaktes. Het geeft naast positiviteit ook een boost aan onze gezondheid.  Door de hoeveelheid daglicht gaan we ons beter voelen, zullen we beter gaan slapen en krijgen we direct meer vitamines in ons lichaam van de zon. 

Uit onderzoek is ook gebleken dat het zien van groen zeer stress verlagend is. Daarom is het ook belangrijk om op een werkplek wat van groen te hebben om stress te verminderen. Dit geldt overigens ook voor muziek. Je moet maar eens klassieke muziek opzetten en dan eens opletten hoe je brein hierop werkt, is echt fenomenaal om je gedachtes op een rijtje te zetten.  

Autonomie

Op vakantie heerst er ook altijd een gevoel van vrijheid, je hebt zelf het stuur vast en kan diverse routes nemen en alle routes zijn prima. Het is een van de belangrijkste basisbehoeften dat zelf keuzes maken helpt aan positiviteit. 

Dit heeft te maken met autonomie door dit positief te houden, blijf je functioneren in je welzijn. Als je hier een gebrek aan hebt, dan kan dit leiden tot hevige psychologische stoornissen. 

Wanneer jouw omgeving de autonomie dwarsboomt, werkt dat negatieve vruchten af. Dit kunnen deadlines, controles, bevelen, richtlijnen, maar ook beloningen zijn. Het zijn aspecten die van pas komen bij werk en studie en je kunt ze ook niet ontvluchten. Tijdens de vakantie komt autonomie zeer goed tot zijn recht doordat je zelf mag bepalen wat je gaat doen, doorgaans zonder enige complicaties.  

Jezelf gaan waarderen

Doorgaans ga je niet snel alleen op vakantie. Het is mogelijk, maar meestal zal een partner of vrienden mee gaan. Het zijn ideale momenten om even tot rust te komen met een heerlijk gesprek, even socializen. Het voordeel van praten met naasten is dat je leuke momenten kunt vertellen, maar het is ook mogelijk om negatieve elementen te behandelen. Dit kan voor veel meer positiviteit zorgen en je kunt even je eigenwaarde omhoog halen, voor jezelf maar ook voor de buitenwereld.

Het is ook het moment om even iemand anders te zijn in plaats van de verstandige, hard werkende, verzorgende persoon. Je kunt nu even de avonturier spelen en de gekste dingen gaan doen. Met name jongeren vinden het heerlijk om even een week van huis te zijn om alles uit te vreten wat ze kunnen, zonder dat ze daarop thuis worden aangekeken. 

Kennis en vaardigheden vergroten

Naast dat je jezelf leert kennen, zul je ook meer te weten komen over het land, cultuur, taal of andere gewoontes. Het is zeer leuk om kennis op te doen waar je van te voren nog niet zoveel kennis over had. 

Dit geldt hetzelfde voor het versterken van je vaardigheden. Er zijn activiteiten op vakantie die je beter kunt gaan beheersen, zoals de taal beheersen, het onderhandelen, bergen beklimmen, bepaalde nationale sport beoefenen of juist kamperen in een bos en een hele kaart ontcijferen met een kompas. 

Dit zijn een aantal redenen waarom op vakantie gaan goed voor je lichaam en voor je geest is. Ben je benieuwd naar de voorbereiding voor een vakantie, dan kun je dat hier lezen.
 
Veel reisplezier en geniet van je vakantie!

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens