Is het mogelijk om gezond te leven met de juist voeding

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel boeken geschreven over gezonde voeding en onderzoeken gedaan naar welke voedingselementen goed zijn voor het lichaam. Het vervelende hierdoor is dat er diverse conclusies getrokken worden, maar wat is nou de juiste. 

In dit artikel gaan we kijken naar elementen die belangrijk zijn bij voeding, om gezond te leven met de juiste voeding en of het effect heeft op onze kwaliteitsverwachtingen. 

Gezond leven met de juist voeding

Wat houdt gezonde voeding in? 

Wanneer men praat over gezonde voeding, dan is dit voeding dat het lichaam voorziet van noodzakelijke stofelementen. Dit zijn elementen als eiwit, ijzer, calcium, antioxidant en nog meer.  Het is belangrijk dat het voedsel geen extra schade levert aan het lichaam. Een nieuw fenomeen dat je wellicht hebt gezien is de voedingsdriehoek. Dit geeft in een notendop aan welke voeding je lichaam het meest nodig heeft. 

Korte uitleg driehoek:

  • Blauwe kleur (bovenaan) is water, maar het is ook niet erg om af en toe koffie of thee te drinken.
  • Donkergroene kleur zijn plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten, zaden, granen, aardappelen. Het zijn doorgaans producten die niet bewerkt zijn. 
  • Lichtgroene kleur zijn voedingsmiddelen die een dierlijke afkomst heeft die van oorsprong als gezond gezien worden. Denk aan vis, kip, yoghurt, melk, kaas en eieren. Wederom kiezen voor de niet bewerkte variant
  • Oranje kleur zijn voedingsmiddelen die een plantaardige of dierlijke afkomst hebben, die eventueel vermeden kunnen worden. rood vlees, boter, kokos- en palmolie zijn gevallen die wel enkele voedingsstoffen bevatten, maar niet als noodzakelijk worden ervaren.
  • Rood is de rest en hier zitten de ongezonde factoren in van vet, suiker en zouten. 

Wat is ongezonde voeding?

Ongezonde voeding is niet bepaald direct ongezond te noemen. Wanneer je voldoende beweegt is het soms heerlijk om een caloriebom naar binnen te werken. Zelfs dit heb je nodig. Wanneer je niet veel beweegt, dan zijn zulke elementen van te veel calorieën niet goed voor het lichaam. 

Helpt een gezond patroon aan een langer leven?

Door gezond te leven hoeft jouw lichaam niet onnodig aan het werk om slechte stoffen te verweren. Je bouwt daarnaast een goede weerstand op. Zorg ook voor voldoende beweging en laat slechte factoren als roken achterwegen. Zorg ook dat je eetpatroon past binnen je omgeving en culturen. Ga geen extreme veranderingen doorvoeren, want dat ga je mentaal moeilijk volhouden. Het is belangrijk om alles te doen met mate. Een beetje van dit en een beetje van dat. Gezonde voeding draagt ook direct bij aan een duurzamer leven

Opletten op de calorieën

Tegenwoordig heb je allemaal apps die bijhoudt hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Is het verstandig om dit te doen? Niet helemaal. Het bijhouden van calorieën kan zorgen voor stress en angststoornissen wat weer een zeer slechte invloed heeft op jouw lichaam. Je kunt dit ook doen door een of twee keer per week op de weegschaal te gaan staan. Zo kun je ook zien of je je eetpatroon moet bijstellen of niet. 

Het is daarbij wel verstandig om de nodige kennis op te doen over calorieën. Door te weten hoeveel calorieën een product heeft, is het eenvoudiger om samen te stellen voor wat je kunt eten. Als je dit globaal doet heb je doorgaans een goede indicatie en hoef je ook niet te stressen in wat je eet. Het is overigens ook niet erg om eens wat minder of wat meer te eten dan het nodige. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar gezonde recepten dan kun je deze eenvoudig online vinden, bijvoorbeeld via volrecepten.nl - Het portaal voor nieuwe smaken en recepten.

Het is belangrijk om calorieën eten met het voedsel dat jezelf waarneemt. Van vaste voeding van 800 calorieën zit je vol, maar dit geldt niet voor het drinken van frisdrank. Je lichaam ziet alleen 800 calorieën binnenkomen en niks anders. 

Je hoeft in dit geval ook niet perse minder te eten om af te vallen, maar eet beter. Waar voldoende voedingsstoffen in zitten, dat moet je eten en laat ongezonde gewoontes zo veel mogelijk achterwegen, al is het eten van friet of een kapsalon absoluut niet erg. 

Tip van Lifestyle Guide

Door de week moet je genoeg sporten, gezond eten en hard werken om vervolgens twee dagen in het weekend te genieten van het leven. Zo houdt ik persoonlijk mijn balans om gezond en mentaal sterk te staan. 


 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens